Après-ski: de huisdrankjes

Ook in het Sauerland doen ze natuurlijk aan après-ski. Er zijn tal van skihutten op de piste en in de dorpen zijn gezellige bars. Na een enerverende wintersportdag wordt er onder het genot van een drankje gezamenlijk nagepraat. Er is uitbundige après-ski met stampende hits of stijlvol nazitten met heerlijke delicatessen. Geniet van de plaatselijke specialiteiten die worden geserveerd door de gastvrije huttenuitbaters die weten hoe ze de stemming erin moeten krijgen. Daarnaast heeft vrijwel iedere skihut ook nog eens zijn eigen drankje. In Duitsland weten ze wat nodig is voor gezellige après-ski! 

Huisgebrouwde specialiteiten

In skigebied Hohe Lied bij Gellinghausen kun je huisgemaakte frambozenschnaps met kaneelmirabellen op rum proeven. Wanneer je hier binnenstapt ruik je direct ‘Ritas Himbeerchen’. Het drankje kun je koud of warm drinken maar gaat altijd samen met een flinke toef kaneelslagroom. De Wachshütte, die niet veel verder ligt, heeft tal van specialiteiten uit de regio op het menu.  Skigebied Olpe Fahlenscheid heeft skihutten met de juiste drankjes voor ieder persoon.
Iemand die je zeker niet mag missen is Möppi. Dit unieke figuur schenkt je met alle liefde een Willi’s in, een stevige eau de vive van een williams-peer. Op een steenworp afstand ligt de Alm Salett’l waar bij goed weer het dak opengaat. Onder het genot van een zonnetje geniet je van likeur van gebraden appel.

Het vuurwater van Siggi

Een van de bekendste hutten van het Sauerland staat op de Ettelsberg: Siggis Hütte. Het meest verkochte drankje is zonder twijfel ‘Siggis vuurwater’. Het drankje is voorzien van de nodige alcohol en krijgt de stemming er al snel in. Op de Altastenberg is de Schwedenhütte een aanrader. Persoonlijke favoriet van uitbater Bernd Voss is de ‘Schwedentrunk’. Dit stijlvol geflambeerde borreltje verwarmt van buiten en van binnen. Op de Postwiese in Neuastenberg ontkom je niet aan de ‘Yeti’ bij de Sunside. De samenstelling is geheim maar in een strandstoel op het terras smaakt het maar al te goed.

Geheim recept

Aan de voet van de Kahler Asten in de Köhlerhütte geniet je van een drankje die is vernoemd naar de lokale huisberg. Op de Schlossberg tussen Winterberg en Küstelberg krijgt de ‘schneemann’ bij iedereen de voetjes van de vloer. Waardin Heike Kunz wil niet te veel over het recept kwijt, maar verklapt wel dat deze gangmaker een stevige scheut glühwein bevat.

Langlaufen als de duivel

Niet alleen skiërs en wandelaars hebben soms een drankje nodig om weer op krachten te komen. Ook langlaufers kunnen een goed glas waarderen. Bij de loipe rond Girkhausen moet je zeker eens bij de skihut van Dickel naar binnen stappen om diens versie van de jagerthee te proberen. Zijn sterke, aanstekelijke verhalen krijg je er gratis bij. Vermoeide langlaufers komen ook weer op krachten met de ‘loipeteufel’, de ‘loipe-duivel’. Dit handelsmerk van het skigebied geeft je een opkikker om er weer tegenaan te kunnen op de loipes.

 

Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal