Het dragen van een skihelm

De meest voorkomende reden dat mensen geen skihelm willen dragen is omdat het niet lekker zit of men heeft er nog nooit één gedragen. Daarnaast hoor je vaak mensen zeggen dat het niet zo stoer is, onhandige dingen zijn en dat je door de skihelm minder kan horen. Ook zijn er die zichzelf goed genoeg vinden skiën en een skihelm erg duur vinden.

Maar is het nu verplicht?
In heel Oostenrijk (m.u.v. Tirol en Vorarlberg) geldt een skihelmplicht voor kinderen tot 15 jaar. Dit geldt ook tijdens andere activiteiten zoals het rijden op Ski-bobs en het rodelen op de geprepareerde pistes. In Italië geldt de skihelm plicht tot de leeftijd van 14 jaar. In tegenstelling tot Oostenrijk wordt er in Italie zeer streng gecontroleerd op de piste. In Slovenië en Kroatië geldt ook tot een leeftijd van 14 jaar maar hier is niet duidelijk of er boetes worden uitgedeeld. Wanneer je op wintersport vakantie gaat naar Zwitserland, Duitsland, Frankrijk of Tsjechië hoef je geen skihelm te dragen omdat daar helemaal geen helmplicht is. Echter wij zouden het wel aanraden omdat de verzekering zicht terug kan trekken wanneer er een ongeval op de skipiste gebeurd en uit onderzoek is gebleken dat er geen skihelm werd gedragen.

Waarom is het toch verstandig om een skihelm te dragen?
Deze vraag wordt bij de meeste mensen pas duidelijk wanneer men dit ondervonden heeft. Dus bij een botsing of een pijnlijke valpartij. De skiërs van gemiddelde niveau op goed geprepareerde pistes hebben een snelheid van gemiddeld 30-43 km/per uur. Een botsing met deze snelheid kan al snel een hersenschudding, verwarring hoofdpijn of in het ergste geval zelfs de dood tot gevolg hebben. Omdat je hoofd één van de belangrijkste en kwetsbare delen van je lichaam is spreekt het voor zich dat het verstandig is om jezelf en je kind tijdens het skien te beschermen. Houd er ook rekening mee dat als het in een land niet verplicht is, dat de skischool dit wel kan verplichten tijdens de skiles. Skihelmen zijn zowel in Nederland als in het buitenland te huur. Mocht u een skihelm zelf aanschaffen, Let altijd op de CE-markering, zodat je zeker weet dat je een goedgekeurde skihelm hebt.

 

Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal